„Foodball. Żywienie i suplementacja piłkarzy” to tytuł książki, której współautorem jest Filip Michał Borys, zawodnik grającego w klasie okręgowej Hetmana 2019 Tykocin.
Drugim autorem tej obowiązkowej dla piłkarza lektury jest Wojciech Zep – dietetyk Legii Warszawa.

W opisie książki czytamy:
FOODBALL to najlepsza książka o żywieniu zawodników piłki nożnej na rynku, napisana przez dwóch doświadczonych dietetyków sportowych oraz pasjonatów piłki nożnej. Pierwsza część książki to teoria z dużą dozą praktyki, natomiast druga połowa to czysta praktyka – proste i praktyczne rozwiązania jak wprowadzić prawidłowe zasady żywienia i suplementację w plan młodego i dorosłego sportowca.
Spis treści książki
1. Wprowadzenie
2. Piłka nożna – wymagania fizyczne
3. Siła napędowa – energia do pracy
4. Węglowodany – klucz do bram(ki)y
5. Białko i tłuszcz – ochrona i regulacja
6. Nawodnienie – podstawa
7. Witaminy i minerały – istotne szczegóły
8. Suplementy – dodatkowe wsparcie
9. Żywienie młodego piłkarza
9. 1. Młody wegetarianin
10. Żywienie w kontuzji – szybszy powrót
11. Sport, odporność, żywienie
12. Praktyka
12.1. Żywienia przed meczem
12.2. Żywienia w trakcie meczu
12.3. Żywienie po meczu – kroki regeneracji
12.4. Koktajle
13. Pytania i odpowiedzi
14. Przykładowe jadłospisy
14. 1. W okresie przygotowawczym
14. 2. W okresie startowym
14. 3. Jadłospis redukcyjny
14. 4. Jadłospis młodego sportowca
Książkę można kupić TUTAJ. Kosztuje 89 złotych.

Fot. facebook.com/Hetman2019Tykocin